פרסומות
ראש גדול - ירחון מדע לצעירים

גיליון 79, נובמבר 2007, כסלו תשס"ח

דבר המערכת
מילים אלה נכתבות בעוד שביתת בתי הספר התיכוניים נמשכת ולא רואים את סופה. צר לי על קוראינו המושבתים מלימודים ויחד עמם אני מקווה כי בקרוב יימצא הפתרון למשבר וכולם יבינו שבלי השכלה לא תהיה לנו תקומה.
ברכות חמות אני רוצה לשלוח לאישה מופלאה - ד"ר פגי וויטסון – אסטרונאוטית בנאסא. הכרתי אותה לראשונה בשנת 2002 כששהתה בצוות תחנת החלל הבין-לאומית כקצינת המדע של התחנה. עמותת "ראש גדול" ארגנה אז התקשרות תלמידים לתחנת החלל בשיתוף אגודת חובבי הרדיו בישראל. כך הזדמן לנו ול-15 תלמידים ישראלים לשוחח עם פגי לשאול אותה על החיים בתחנה במצב של חוסר משקל ועל העבודה המדעית הנערכת שם. 10 דקות נמשכה השיחה עד שנעלמה התחנה מעבר לאופק של כדור הארץ ושיחת הרדיו נפסקה. פגי חזרה לכדור הארץ ב-7 בדצמבר 2002, לאחר שהות של חמישה חודשים וחצי בחלל, במעבורת האחרונה שנחתה בשלום לפני אסון ה"קולומביה" שבה נהרג, יחד עם שאר חברי הצוות, גם אילן רמון שלנו. לאחר מכן ראיינתי אותה והתרשמתי ממסירותה הרבה לנושא של חקר החלל. לא היה לה שום ספק שהוא צריך להימשך על ידי בני אדם ולא רק על ידי רובוטים.
ב-10 באוקטובר השנה המריאה ד"ר פגי וויטסון שוב לשהות של כחצי שנה בתחנת החלל והפעם כמפקדת התחנה. איחולינו להצלחתה יחד עם שאר חברי הצוות ושובה בשלום. על דמותה - בשער האחורי.
מגוון הכתבות לפניכם כתמיד -

קריאה נעימה
שלכם
זהר

===============================================================

רשימת הכתבות בגיליון

• על עכברים ואנשים
  • איך שולט המוח על התנועה?
  • מסתרי החלל - אבק ברוח החורים השחורים
  • השמים הזוהרים של הכוכבים היתומים
  • חדשות מדע וטכנולוגיה - רשתית מלאכותית, ריקוד ממוחשב, בית מגורים עם חממות, הרדיו הקטן בעולם
  • אריגים ואנרגיה - מדי קרב פעילים
  • אריגת נגיפים
  • שפופרות ההסוואה של העתיד - מדע בדיוני - הפיסיקה שמאחורי ההיעלמות
  • פלסטיק חדש לטיהור מים וגז
  • סימפוניה של קולות - עיבוד צלילי רקע במוח
  • ריחל זבל ניחוח חציר - הקשר בין מבנה החומר לבין ריחו
  • חטיפי מדע - המגן האנושי של האיל הקורא, הדבורים שמרו על השדות מהפילים, מתי מקבל כלב החלטות הגיוניות?
  • חטיפי מדע - דינו-גריפא - דינוזאור עם אף של ברווז, הדינוזאור הענק מארגנטינה, יצורים חדשים בים סלבס
  • מבזקי מדע - ההריון של לולו, מחיר הפלישה, אקיטואסק- ניבתן קטן נולד, קשת הצבעים של קורי העכביש
  • מבזקי מדע - ג'ל שמשנה את צבעו מעיד על הרכב סביבתו, רק לפני 50 שנה..., טכנולוגיות עתיקות- המכונות המתוחכמות שלפני ארכימדס
  • האדם הביוני - שילוב רכיבים אלקטרוניים בגופנו
  • חטיפי מדע - שפות בסכנת הכחדה, לכודים לנצח בענבר, אגוזי קשיו בני 47 מליון שנים
  • נדודי שינה גם במים
  • אפלייד מטיריאלס - מה קורה לאשפה של כדור הארץ?
  • המעבדה הביתית - לימונים צפים
  • שעשועי מדע
  • פגי ווטסון חוזרת לתחנת החלל

הירחון יוצא לאור בידי עמותת 'ראש גדול לקידום הידע והחינוך המדעי (ע'ר)'